Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Focaccia wg Buni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Najprostsze placki jakie znam- doskonałe same , do gulaszu .W oryginale z oliwkami - u mnie bez , za to z innymi smakami .

Focaccia wg Buni Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Focaccia wg Buni

 

  • 1 szklanka mąki + do podsypywania
  • 2 dag świeżych drożdży
  • szczypta
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki wody
  • czarnuszka do posypania
  • sól morska do posypania
  • przyprawa suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • ziarno łuskanego słonecznika
  • łyżeczka cukru rozpuszczona w 2 łyżkach wody do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Focaccia wg Buni
Zrobić rozczyn z drożdży , 2 łyżek mąki , cukru i 4 łyżek ciepłej wody . Odstawić na 20 minut .Mąkę przesiać na blat ( lub do dużej miski ) .Zrobić po środku wgłębienie i wlać oliwę , rozczyn i połowę wody . Wyrabiać dolewając resztę wody. Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne podsypując jeśli trzeba mąką .Posmarować oliwą , przykryć ściereczką i zostawić na godzinę . Podzielić na 3 placki .Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce . Posypać i solą morską każdą i 1- czarnuszką , 1- słonecznikiem, 1- suszonymi pomidorami . Rozgrzać piekarnik do 200 * C .Wstawić blachę i piec 20- 30 minut aż będzie rumiane i chrupiące .Kiedy placki po 20 minutach są już podpieczone posmarować je pędzelkiem ocukrzoną wodą i dopiec aż będą złociste . Na ciepło smakowite są same maczane w oliwie z oliwek ,lub sałatką z pomidorków , natki pietruszki i pokrojonego na plasterki czosnku skropionych oliwą .
Focaccia wg Buni
Etap 1

Tagi:

przyprawy