czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Focaccia z oliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Focaccia z oliwkami i ziołami idealnie sprawdzi się jako przekąska na majówkowy piknik, w sam raz do zabrania w podróż.

Focaccia z oliwkami

Składniki:

Focaccia z oliwkami

 

Sposób przygotowania:

Focaccia z oliwkami
Mąkę wymieszać z solą, ziołami i drożdżami, wlać olej i 1 szklankę ciepłej wody, wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Oliwki odsączyć i pokroić w krążki, suszone pomidory pokroić drobno. Wyrośnięte ciasto zagnieść z oliwkami i pomidorami, rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować olejem z chili.

Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Smacznego

Tagi:

dania