wyjadacz

wyjadacz

Kucharz
[Przepisów: 10]

Fondue z zieleniną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fondue z zieleniną podawać z chlebem pokrojonym w kostkę i lekko zarumienionym na patelni.

Fondue z zieleniną

Składniki:

Fondue z zieleniną

 

  • 4 porcje:
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 ml białego wytrawnego wina
  • 30 dag sera ementaler
  • 30 sera trapistów
  • 3 łyżki stołowe wódki
  • 1 łyżeczka mąki
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka stołowa estragonu
  • 1 łyżka stołowa szczypiorku
  • 1 łyżka stołowa zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Fondue z zieleniną
Naczynie do fondue natrzeć czosnkiem, wlać do niego wino, wolno podgrzać, stale mieszając, dodać tarty ser i gotować, aż się rozpuści. Wlać wódkę zmieszaną z mąką i zagęścić masę serową, mieszając, przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Masa powinna być jednolita. na koniec dodać posiekaną zieleninę. Gdyby wino nie chciało się wymieszać z serem, dodać kilka kropel octu.

Tagi:

sery ser