marlena555

marlena555

Kucharz
[Przepisów: 6]

Fornetti z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwe i smaczne domowe ciasteczka fornetti z nadzieniem na słodko. Doskonała przekąska w ciągu dnia.

Fornetti z nadzieniem

Składniki:

Fornetti z nadzieniem

 

  • Ciasto:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 rozstrzepane jajko do posmarowania
  • Nadzienie 1:
  • 0.5kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • odrobina gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • Nadzienie 2:
  • Dżem o ulubionym smaku
  • Nadzienie 3:
  • Nutella

Sposób przygotowania:

Fornetti z nadzieniem
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, i mieszać aż zrobi się gęsta masa. Dodać jabłka pokrojone w kostkę/plasterki, wodę i mieszać tak długo, aż wszystkie będą pokryte musem. Pod koniec dodać przyprawy, aromat, miód i jeszcze potrzymać na małym ogniu. Całość powinna być gęsta. Wystudzić. Rozłożyć ciasto francuskie i wyciąc równiemoiernie paski. W dalszej kolejności podzielić je na mniejsze prostokąty i na połowie naciąć w środku, w taki sposób, żeby nie przeciąć brzegów. Na drugą połowę nałożyć nadzienia według upodobania i przykryć częścią przeciętą. Posmarować rozstrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika na około 20 minut w temp. 180 stopni.