Uprawa ziół w mieszkaniu / domowym ogródku

Obserwuj wątek

Odp: Uprawa ziół w mieszkaniu / domowym ogródku

kołczu
  • kołczu

• Przepisy: 77
  • Artykuły: 1147
Dzięki Edytaha, Darmiona i Pacpaw Bardzo przydatne rady! Na pewno jest jednak na gotujmy więcej zielarzy - wyjdźcie z szafy, a raczej doniczki! Razem zasadzimy aromatyczny ogród

darmiona
  • darmiona

• Przepisy: 304
  • Artykuły: 14
Ja mam bardzo podobne doświadczenia do Edytki. Sadziłam z nasionek-dużo frajdy było, codzienne sprawdzanie po pracy, co tam się dzieje w tej doniczce ale sporo czekania no i roślinki wyrosły takie przerzedzone - w zasadzie nie do użytku, raczej do podziwiania i zapachu, jedynie papryczki chili wyrosły mi pięknie i spory zbiorek miałam z kilku tylko nasionek. Zakupione gotowe sadzonki na ryneczku warzywnym - okazałe, przy zapewnieniach sprzedawców...mi pozdychały. Zioła kupione w supermarkecie - ważne, aby je od razu przesadzić do większej donicy, z dobrą ziemią, podlać i chyba raz mi się tylko bazylia nie przyjęła. Raz miałam doniczkę z supermarketu z rozmarynem, trochę o nim zapomniałam i zaczął mi padać ale zasadziłam w ogrodzie - odżył i miałam gałęzie na ok. 40 cm. Co do obaw dotyczących aromatu - zauważyłam, że ze sklepowych, przesadzonych wyrastają nowe pędy - znacznie silniejsze, jakby dzikie.
Konkludując - polecam te sklepowe:-)

Odp: Odp: Uprawa ziół w mieszkaniu / domowym ogródku

edytaha
  • edytaha

• Przepisy: 992
  • Artykuły: 3
kołczu napisał(a):

O, to jest doskonała rada - tydzień bym siedział i bym na to nie wpadł Dzięki Edyto, będę kombinował, ale proszę Was - kontynuujcie dyskusję bo jest szalenie ciekawa. Pozwolę sobie przybiegać z pytaniami hihi

Cieszę się, że mogłam być pomocna
Tylko pamiętaj, żeby nie wysadzać zbyt wcześnie, bo "zimna Zośka" potrafi zmrozić roślinki

kołczu
  • kołczu

O, to jest doskonała rada - tydzień bym siedział i bym na to nie wpadł Dzięki Edyto, będę kombinował, ale proszę Was - kontynuujcie dyskusję bo jest szalenie ciekawa. Pozwolę sobie przybiegać z pytaniami hihi

edytaha
  • edytaha

kołczu napisał(a):

Ale czytania! Cieszę się bardzo, że znaleźli się doświadczenie "zielarze"! Ale mam pytanie - jak to jest ze smakiem i aromatem tych ziół z supermarketów przesadzanych do naszych doniczek?

Moje subiektywne odczucia są takie, że zioła z marketów nie są tak aromatyczne i nawet kolorem się różnią (bazylia jest dużo jaśniejsza od takiej, którą widywałem u eko producentów czy potem "zyskują"?

Czy może lepiej kupić sadzonki od zaufanego producenta? Widziałem takie mocno zielone krzewy na niektórych bazarach w Warszawie...

Szczerze powiem, że dla mnie nie ma jakiejś odczuwalnej różnicy. Wydaje mi się, że zapach zależy od odmiany, zaś kolor... no cóż, zioła marketowe są wysiewane do maleńkich doniczek i pędzone, żeby jak najszybciej urosły. Po wysadzeniu do większego pojemnika stają się mocniejsze i ciemniejsze.
Robercie, najlepiej będzie jak sam poeksperymentujesz
Do jedenej skrzynki wysadź bazylię z marketu, bazylię od eko producenta i wysiej trochę nasionek. Sam się przekonasz, która najbardziej Ci odpowiada

zmieniono 1 raz (ostatnio 27 lut 2013 20:14 przez edytaha)

kołczu
  • kołczu

Ale czytania! Cieszę się bardzo, że znaleźli się doświadczenie "zielarze"! Ale mam pytanie - jak to jest ze smakiem i aromatem tych ziół z supermarketów przesadzanych do naszych doniczek?

Moje subiektywne odczucia są takie, że zioła z marketów nie są tak aromatyczne i nawet kolorem się różnią (bazylia jest dużo jaśniejsza od takiej, którą widywałem u eko producentów czy potem "zyskują"?

Czy może lepiej kupić sadzonki od zaufanego producenta? Widziałem takie mocno zielone krzewy na niektórych bazarach w Warszawie...

edytaha
  • edytaha

2milutka napisał(a):

Z kupkami to radzę uważać szczególnie z tymi kurzymi bo mogą spalić roślinki! zostanie tylko doniczka także w mikroilościach...

Hihihi, pewnie wiesz to z autopsji? Jeśli chodzi o gołębie kupki, to wiem, że artystycznie wyżerają lakier na karoserii

A to jeszcze jedna fotka moich rozrośniętych ziółek, a konkretnie czerwonej bazylii, w tle kwiaty rukoli. Niestety, wyjechałam latem na kilka dni i ziółka zdążyły mi przez ten czas zakwitnąć.
obrazek

2milutka
  • 2milutka

• Przepisy: 1493
  • Artykuły: 31
Z kupkami to radzę uważać szczególnie z tymi kurzymi bo mogą spalić roślinki! zostanie tylko doniczka także w mikroilościach...

edytaha
  • edytaha

pacpaw napisał(a):

Do do nawozów "przemiłe" gołębie czasami zostawiają mi kupki na balkonie. Zastanawiam się jakby to zebrać i rozcieńczyć w wodzie, a następnie podlewać nim ziółka (oczywiście nie liście, tyko prosto na ziemię)

W dziedzinie gołębich kupek nie mam żadnego doświadczenia , ale jak chcesz opierać się na naturalnych nawozach, to proponuję zaopatrzyć się w kurze kupki. Wiem, że sprzedają w sklepach ogrodniczych, a dodatkowo załączają instrukcję jak je stosować

pacpaw
  • pacpaw

• Przepisy: 1427
  • Artykuły: 0
Do do nawozów "przemiłe" gołębie czasami zostawiają mi kupki na balkonie. Zastanawiam się jakby to zebrać i rozcieńczyć w wodzie, a następnie podlewać nim ziółka (oczywiście nie liście, tyko prosto na ziemię)

Odpowiedz na/ edytuj Uprawa ziół w mieszkaniu / domowym ogródku