Sposób przygotowania:
Francuska rolada z pieczarkami i indykiem
Cebulę obrać, drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Dodać mięso mielone, obsmażyć je rozdrabniając łyżką. Przełożyć do miski, ostudzić, dodać jajko, białko i bułkę tartą, przyprawić do smaku i wymieszać (bez wyrabiania). Ciasto francuskie rozwinąć, równą warstwą rozłożyć farsz, zostawiając trzy brzegi wolne. Zwinąć wzdłuż krótszego boku tworząc dwie rolady. Końcówki ciasta podwinąć i skleić, rolady ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szwem pod spód. Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować wierzch ciasta i kilkakrotnie ukośnie go naciąć. Piec w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez około 40 minut. Gdyby za mocno zaczęła się rumienić, przykryć papierem do pieczenia.
Magdalenaa
zbysiowa
anemon
edytaha
marietta
edytaha
Dziękuję i polecam :)