edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Francuska rolada z pieczarkami i indykiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Elegancka przystawka, smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Na ciepło warto ją podać z filiżanką czerwonego barszczu.

Francuska rolada z pieczarkami i indykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuska rolada z pieczarkami i indykiem

 

  • NA DWIE ROLADY:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g
  • 1 cebula
  • 50 dag pieczarek
  • 50 dag mięsa mielonego z indyka
  • 1 duże jajko + 1 białko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu

 

Sposób przygotowania:

Francuska rolada z pieczarkami i indykiem
Cebulę obrać, drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Dodać mięso mielone, obsmażyć je rozdrabniając łyżką. Przełożyć do miski, ostudzić, dodać jajko, białko i bułkę tartą, przyprawić do smaku i wymieszać (bez wyrabiania). Ciasto francuskie rozwinąć, równą warstwą rozłożyć farsz, zostawiając trzy brzegi wolne. Zwinąć wzdłuż krótszego boku tworząc dwie rolady. Końcówki ciasta podwinąć i skleić, rolady ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szwem pod spód. Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować wierzch ciasta i kilkakrotnie ukośnie go naciąć. Piec w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez około 40 minut. Gdyby za mocno zaczęła się rumienić, przykryć papierem do pieczenia.
Francuska rolada z pieczarkami i indykiem
Do usmażonych pieczarek dodać mielone mięso.
Francuska rolada z pieczarkami i indykiem
Roladę z farszem zwinąć wzdłuż krótszego brzegu.
Francuska rolada z pieczarkami i indykiem
Przed upieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem i naciąć.
Francuska rolada z pieczarkami i indykiem
Rolady po upieczeniu podawać na gorąco lub na zimno.