cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Tarta serowa z boćwiną /bietolą/

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pożywna ,smaczna tarta serowa z zielonymi liśćmi boćwiny.

Tarta serowa z boćwiną /bietolą/ Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta serowa z boćwiną /bietolą/

 

Sposób przygotowania:

Tarta serowa z boćwiną /bietolą/

-Masło połączyć z mąką ,posiekać nożem, dodać sól , jajko i tyle wody by zagnieść elastyczne ciasto / w miarę szybko./ -Uformować kulę, owinąć w folię ,spłaszczyć i włożyć do lodówki na ok.30 minut. -Formę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą.. -Liście bietoli wypłukać ,odciąć grubsze części i wrzucić do gotującej się ,osolonej wody. -Po kilku minutach wrzucić zielone liście i gotować ok.2-3 minuty. -Następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i pokroić na 1 cm kawałki. - Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić ząbek czosnku i pokrojona bietolę. -Mieszając podgrzewać kilka minut , aż warzywo przejdzie smakiem czosnku. -Doprawić do smaku pieprzem , a czosnek usunąć. Przestudzić. -Ser ricotta rozdrobnić widelcem i wymieszać z jajkiem. -Dodać pokrojony żółty ser ,zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem . - Ciasto rozwałkować na placek większy niż średnica formy . -Wwyłożyć nim spód i boki formy. -Piekarnik nagrzać do 180 stopni. - Na przygotowane ciasto wyłożyć bietolę i zalać masą serowo-jajeczną. -Wyrównać powierzchnię /można nałożyć kratkę z resztek ciasta lub tak jak u mnie dowolne ozdoby/ -Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut na złoty kolor.

Poniewż boćwina jest mało znana i prawie niedostępna w naszym kraju /można ją zastapić szpinakiem/  na tej stronie można zobaczyć jak wygląda: https://gotujmy.pl/bocwina---nie-mylic-z-botwina,artykuly,15363.html


Tarta serowa z boćwiną /bietolą/
Z podanych składników zagnieść ciasto schłodzic i rozwałkować.
Tarta serowa z boćwiną /bietolą/
Przygotować farsz a ciasto wyłożyć do foremki.
Tarta serowa z boćwiną /bietolą/
Farszem zalać warzywa rozłożone na cieście.
Tarta serowa z boćwiną /bietolą/
Tartę wstawić do piekarnika i piec ok 35 minut.