Sposób przygotowania:
Krucha tarta serowa z jeżynamiPrzygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do formy na tartę posmarowaną masłem o średnicy 25 cm, następnie nakłuwamy widelcem.
Przygotowanie masy serowej:
Masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszysta masę, następnie wbijamy jajka i chwilę ucieramy. Na koniec dodajemy budyń w proszku i ser, ucieramy jeszcze kilka minut na gładką masę. Masę serową przekładamy na ciasto.
Przygotowanie do pieczenia:
Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie układamy je na masie serowej.
Pieczenie:
Tartę pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Tartę studzimy w formie. Wystudzoną formę wyjmujemy, kroimy i podajemy.