Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Krucha tarta serowa z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

W tym roku mam dużo jeżyn. Tym razem postanowiłam upiec z nimi tartę. Kruche ciasto, pyszna masa serowa i jeżyny to bardzo pyszne połączenia. Lekko kwaśne jeżyny przełamują słodycz tarty.

Krucha tarta serowa z jeżynami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krucha tarta serowa z jeżynami

Ciasto:

Masa serowa:

  • 25 dag białego sera ( ja użyłam chudego )
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Krucha tarta serowa z jeżynami

Przygotowanie ciasta:

Krucha tarta serowa z jeżynami
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do formy na tartę posmarowaną masłem o średnicy 25 cm, następnie nakłuwamy widelcem.

Przygotowanie masy serowej:

Krucha tarta serowa z jeżynami
Z podanych składników przygotowujemy masę.

Masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszysta masę, następnie wbijamy jajka i chwilę ucieramy. Na koniec dodajemy budyń w proszku i ser, ucieramy jeszcze kilka minut na gładką masę. Masę serową przekładamy na ciasto.

Przygotowanie do pieczenia:

Krucha tarta serowa z jeżynami
Nastepnie na tarcie układamy przygotowane jeżyny.

Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie układamy je na masie serowej.

Pieczenie:

Krucha tarta serowa z jeżynami
Następnie przygotowaną tartę pieczemy około 60 minut.

Tartę pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Tartę studzimy w formie. Wystudzoną formę wyjmujemy, kroimy i podajemy.


Tagi:

tarta