agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Francuski klasyk - gratin douphinois

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Francuski klasyk. Świetny jako samodzielne danie lub dodatek do wszelakich mięs.

Francuski klasyk - gratin douphinois Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Francuski klasyk - gratin douphinois

 

Sposób przygotowania:

Francuski klasyk - gratin douphinois
Ziemniaki obrać. Pokroić w cienkie paski 3-4 mm , najlepiej na mandolinie lub w robocie kuchennym. Melko wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy, gałkę muszkatołową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól morską , pieprz czarny oraz pieprz cayenne. Przekładamy do garnka nieumyte pokrojone ziemniaki, przykrywamy przykrywką i lekko dusimy ok 10 minut. Ziemniaki nie mają się gotować.



Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na suchej patelni. Po ok 10 minutach gotowania ziemniaków, przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Do sosu w którym się dusiły dodajemy śmietanę i zalewamy ziemniaki. Na wierzch układamy kawałki boczku. Przykrywamy folią aluminiową , wstawiamy do piekarnika - 180 stopni - na 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię, posypujemy serem i podpiekamy ok 5 minut- tak aby ser się rozpuścił. Smacznego :)
Francuski klasyk - gratin douphinois
ziemniaki pokroić w cienkie plastry najlepiej na mandolinie
Francuski klasyk - gratin douphinois
ziemniaki przekładamy do mleka z przyprawami
Francuski klasyk - gratin douphinois
boczek kroimy w kostke i podsmażamy na suchej patelni

Tagi:

sery ser