Sposób przygotowania:
Francuski klasyk - gratin douphinois
Ziemniaki obrać. Pokroić w cienkie paski 3-4 mm , najlepiej na mandolinie lub w robocie kuchennym. Melko wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy, gałkę muszkatołową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól morską , pieprz czarny oraz pieprz cayenne. Przekładamy do garnka nieumyte pokrojone ziemniaki, przykrywamy przykrywką i lekko dusimy ok 10 minut. Ziemniaki nie mają się gotować.
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na suchej patelni. Po ok 10 minutach gotowania ziemniaków, przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Do sosu w którym się dusiły dodajemy śmietanę i zalewamy ziemniaki. Na wierzch układamy kawałki boczku. Przykrywamy folią aluminiową , wstawiamy do piekarnika - 180 stopni - na 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię, posypujemy serem i podpiekamy ok 5 minut- tak aby ser się rozpuścił. Smacznego :)
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na suchej patelni. Po ok 10 minutach gotowania ziemniaków, przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Do sosu w którym się dusiły dodajemy śmietanę i zalewamy ziemniaki. Na wierzch układamy kawałki boczku. Przykrywamy folią aluminiową , wstawiamy do piekarnika - 180 stopni - na 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię, posypujemy serem i podpiekamy ok 5 minut- tak aby ser się rozpuścił. Smacznego :)
edytaha