Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Francuskie kwadraty ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szpinakowa przekąska z ciasta francuskiego

Francuskie kwadraty ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie kwadraty ze szpinakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Francuskie kwadraty ze szpinakiem
Szpinak po umyciu i osuszeniu siekamy, ale niezbyt drobno. Podsmażamy przez 5 minut na maśle, zdejmujemy patelnię z palnika, dodajemy ser ricotta i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Z rozwiniętego ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o boku ok. 8 cm. W odległości mniej więcej 1 cm od brzegu robimy nacięcia w kształcie dwóch liter „L”. Przekładamy przez siebie przeciwległe krańce naciętego ciasta i krawędzie dociskamy widelcem. Kwadraty (wyszło mi ich 12) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego z nich kładziemy szpinak z serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.
Francuskie kwadraty ze szpinakiem
Szpinak siekamy i podsmażamy na roztopionym maśle
Francuskie kwadraty ze szpinakiem
Mieszamy z serem i doprawiamy do smaku
Francuskie kwadraty ze szpinakiem
Przygotowujemy sobie ciasto francuskie
Francuskie kwadraty ze szpinakiem
Kwadraty wypełniamy szpinakowym farszem