Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Paszteciki z ciasta francuskiego nadziane duszoną czarną rzodkwią z serkiem topionym... Doskonałe jako np. dodatek do barszczu lub samodzielna przekąska...

Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią

Składniki:

Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią

 

  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 czarna rzodkiew (ok. 10 dkg)
  • 25 g masła
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 50 g serka topionego kremowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • białko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią

Etap 1

Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią
Obrana i starta na tarce o dużych oczkach rzodkiew.

Rzodkiew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Etap 2

Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią
Pokrojona w kostkę cebula i chili i posiekany czosnek.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo drobną kostkę (bez pestek).

Etap 3

Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią
Cebula czosnek i chili zeszklone na maśle.

Na patelni lekko rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę chili.

Etap 4

Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią
Starta rzodkiew dodana do zeszklonej cebuli z czosnkiem i chili.

Dodać do tego startą rzodkiew. Smażyć razem ok. 5 minut cały czas mieszając.

Etap 5

Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią

Do rzodkwi wlać śmietanę, pół szklanki wody, dodać serek topiony, trochę soli i pieprzu. Gotować tak długo, aż serek się rozpuści, a prawie cały płyn odparuje. Zamieszać od czasu do czasu.

Etap 6

Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią

Dodać tarty chrzan, wymieszać. Farsz przestudzić.

Etap 7

Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią

Ciasto francuskie rozwinąć, pociąć wzdłuż na 3 paski. Na środku każdego paska ciasta ułożyć przygotowany farsz. Brzegi ciasta posmarować białkiem. Ciasto z farszem złożyć wzdłuż na pół, docisnąć brzegi ciasta, pokroić na ok. 4-5 cm długości kawałki.

Etap 8

Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią

Paszteciki układać na natłuszczonej i posypanej mąką blasze, wierzch pasztecików posmarować białkiem.

Etap 9

Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Paszteciki włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-20 minut (do zrumienienia).