Sposób przygotowania:
Francuskie paszteciki z czarną rzodkwiąEtap 1
Rzodkiew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Etap 2
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo drobną kostkę (bez pestek).
Etap 3
Na patelni lekko rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę chili.
Etap 4
Dodać do tego startą rzodkiew. Smażyć razem ok. 5 minut cały czas mieszając.
Etap 5
Do rzodkwi wlać śmietanę, pół szklanki wody, dodać serek topiony, trochę soli i pieprzu. Gotować tak długo, aż serek się rozpuści, a prawie cały płyn odparuje. Zamieszać od czasu do czasu.
Etap 6
Dodać tarty chrzan, wymieszać. Farsz przestudzić.
Etap 7
Ciasto francuskie rozwinąć, pociąć wzdłuż na 3 paski. Na środku każdego paska ciasta ułożyć przygotowany farsz. Brzegi ciasta posmarować białkiem. Ciasto z farszem złożyć wzdłuż na pół, docisnąć brzegi ciasta, pokroić na ok. 4-5 cm długości kawałki.
Etap 8
Paszteciki układać na natłuszczonej i posypanej mąką blasze, wierzch pasztecików posmarować białkiem.
Etap 9
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Paszteciki włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-20 minut (do zrumienienia).