Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Francuskie paszteciki z grzybami i serkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna przekąska z ciasta francuskiego nadzianego smażonymi opieńkami z serkiem topionym i ketchupem...

Francuskie paszteciki z grzybami i serkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie paszteciki z grzybami i serkiem

 

  • ok. 1 kg opieniek
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 czubata łyżka masła
  • 100 g serka topionego kremowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g )
  • ok. 2 łyżki mleka
  • 10 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Francuskie paszteciki z grzybami i serkiem
Opieńki oczyścić, opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować. Gotować ok. 5 minut, następnie odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać do niej grzyby. Smażyć dalej razem ok. 15 minut. Do grzybów wlać pół szklanki wody, dodać serek topiony, ketchup, trochę soli i pieprzu. Dusić bez przykrycia, co chwilę mieszając, aż serek się rozpuści, a większość płynu odparuje. Farsz ostudzić. Ciasto rozwinąć, przekroić wzdłuż na pół. Na środku każdego paska ciasta rozłożyć przygotowany farsz grzybowo-serowy. Brzegi ciasta posmarować mlekiem, złożyć na pół, docisnąć brzegi ciasta. Nadziane ciasto pokroić na ok. 5 cm kawałki. Układać je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Wierzch każdego pasztecika posmarować mlekiem. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ułożyć na wierzchu każdego pasztecika. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Paszteciki piec ok. 20 minut (aż ładnie się zrumienią).
Francuskie paszteciki z grzybami i serkiem
Pokrojone opieńki usmażone z cebulką na maśle.
Francuskie paszteciki z grzybami i serkiem
Serek topiony ketchup i przyprawy dodane do usmażonych grzybów.
Francuskie paszteciki z grzybami i serkiem
Grzybowo serowy farsz rozłożony na cieście francuskim.
Francuskie paszteciki z grzybami i serkiem
Nadziane paszteciki ułożone na blasze i posypane tartym serem.