Sposób przygotowania:
Francuskie paszteciki z grzybami i serkiem
Opieńki oczyścić, opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować. Gotować ok. 5 minut, następnie odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać do niej grzyby. Smażyć dalej razem ok. 15 minut. Do grzybów wlać pół szklanki wody, dodać serek topiony, ketchup, trochę soli i pieprzu. Dusić bez przykrycia, co chwilę mieszając, aż serek się rozpuści, a większość płynu odparuje. Farsz ostudzić. Ciasto rozwinąć, przekroić wzdłuż na pół. Na środku każdego paska ciasta rozłożyć przygotowany farsz grzybowo-serowy. Brzegi ciasta posmarować mlekiem, złożyć na pół, docisnąć brzegi ciasta. Nadziane ciasto pokroić na ok. 5 cm kawałki. Układać je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Wierzch każdego pasztecika posmarować mlekiem. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ułożyć na wierzchu każdego pasztecika. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Paszteciki piec ok. 20 minut (aż ładnie się zrumienią).