marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Francuskie pizzerinki z mięsem i papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto rozmrozić i pozaginać brzegi ciasta do góry.Obsmażyć mięso,pieczarki starte z cebulą,doprawić,zamieszać.Nadziewać i piec 20 m.Podawać

Francuskie pizzerinki z mięsem i papryką

Składniki:

Francuskie pizzerinki z mięsem i papryką

 

  • (na 4-6 porcji):
  • 6 płatów prostokątnych z francuskiego mrożonego ciasta,
  • 100 g.mielonego mięsa,np.wieprzowiny,
  • 10 średnich pieczarek,
  • połówka cebuli,
  • 3 świeże papryki,
  • 3 pomidory,
  • olej do posmarowania blachy,a także do obsmażenia pieczarek,mięsa i cebuli,
  • sól,
  • szczypta duża curry,
  • ketchup do inny ostry sos do polania.

Sposób przygotowania:

Francuskie pizzerinki z mięsem i papryką
Ciasto wyjąć i rozmrozić,po czym pozaginać brzeżki ciasta lekko w górę,aby farsz przy przenoszeniu płatów ciasta nie wypadał.Pomidory i papryki opłukać,papryki oczyścić z nasion i
zetrzeć na tarce,potem oczyszczone pieczarki i połówkę cebuli.
Na rozgrzanym oleju obsmażyć zmielone mięso wieprzowe,dodać pieczarki z cebulą,zmieszać z mięsem,posolić,dodać dużą szczyptę lub łyżeczkę curry,wymieszać.Piekarnik rozgrzać do temp.200 st.C,blachę posmarować lekko olejem za pomocą pędzelka silikonowego i układać nadziane ciastka francuskie z na-
-dzieniem mięsno-pieczarkowo-jarzynowym:plastry pomidora na
spód,farsz pieczarkowo-mięsny,a na to tartą paprykę świeżą.Piec
ok.20 min.Po upieczeniu wyjąć blachę z pizzerinkami,przełożyć
je na talerze płaskie i podawać z ketchupem lub innym ostrym sosem.