monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Fritatta makaronowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zjadłam ją na śniadanko dzisiaj:), moje córcie też chętnie buźki otwierały chociaż miały coś innego dla siebie i trzeba było się podzielić:)

Fritatta makaronowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fritatta makaronowa

 

  • garść ugotowanego makaronu (ja miałam nitki zniedzielnego rosołu:))
  • 1/4 świeżej papryki
  • 1 mała cebulka
  • 3-4 plastry wędliny (dowolnej)
  • 3 jajka
  • 3-4 dag sera żóltego
  • 1 płaska łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
  • po 1 łyżce posiekanego koperku i szczypiorku
  • masło do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Fritatta makaronowa
Na patelni rozgrzać masło i podgrzać makaron. W między czasie ser pokroić w drobną kosteczkę. Do miski przełożyć makaron i wymieszać do z serem. Cebulkę obrać i posiekać. Wędlinę pokroić w kostkę średniej wielkość lub w cienkie paseczki. Umytą i osuszoną paprykę pokroić w drobniutką kostkę. W osobnej misce jajka roztrzepać aż się lekko spienią. Dodać sól, wymieszać. Do jajek dodać cebulkę, paprykę i wędlinę i jeszcze raz zamieszać. Do masy jajecznej dodać makaron z serem i doprawić bazylią. Wymieszać. Na patelni ponownie rozgrzać masło i wylać całą zawartość miski. Smażyć jak omlet. Gdy spód się zetnie obrócić na drugą stronę i dosmażyć. Zsunąć z patelni na duży talerz, posypać koperkiem wymieszanym ze szczypiorkiem. Można podać ketchup. Podawać gorące. Smacznego!
Fritatta makaronowa
Podgrzany makaron wymieszać w misce z serem
Fritatta makaronowa
Do roztrzepanych jajek dodać warzywa i wędlinę
Fritatta makaronowa
Do masy jajecznej dodać makaron z serem i wymieszać
Fritatta makaronowa
całość wylać na patelnię i smażyć jak omlet