Sposób przygotowania:
Fritos Meksicanos
Jeśli ktoś używa suchej fasoli, to potrawę najlepiej przygotowywać przez dwa dni. Pierwszego dnia: Fasolę zalać wrzącą wodą wrzucić dwie kostki rosołowe i zagotować, odstawić. Mięso pokroić w paseczki, polać trzema łyżkami oleju i obsypać marynatą do mięsa, dobrze wymieszać i pod przykryciem przechować do dnia następnego w lodówce. Mięso z marynatą przepięknie pachnie, dlatego lepiej nic domownikom nie mówić, bo z chęcią zjedliby na surowo( tak jest u mnie ). Drugiego dnia: Fasolę zagotowujemy i gotujemy do miękkości. Gdy już jest miękka, obsmażamy, lekko przyrumieniając mięso na patelni, przekładamy do garnka, wlewamy pół szklanki wody na patelnię, zagotowujemy, by ani odrobinka cennej marynaty nie pozostała na patelni, i wlewamy do garnka, dodajemy odsączoną fasolę, pokrojone pomidory, pokrojoną w paseczki paprykę i gotujemy pod przykryciem jakieś 30 minut. Wszystko się razem połączy, sos zgęstnieje i potrawa będzie prawie gotowa. Aby dodać odrobinę pikanterii, możemy dosypać papryki w proszku słodkiej i pikantnej oraz chilii. Teraz wystarczy upiec frytki i razem z wyśmienitym sosem z pysznego kociołka podawać zgłodniałym domownikom - Fritos Meksicanos.
jarek-energy
sandra200