Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Frittata serowa ze szpinakiem

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Szpinak trzeba lubic, a zeby go polubic, nalezy zaczac eksperymetnowac :)

Frittata serowa ze szpinakiem

Składniki:

Frittata serowa ze szpinakiem

 

  • 5 sredniej wielkosci jaj,
  • 200g swiezego szpinaku,
  • 60g zóltego sera,
  • 2 lyzki jogurtu naturalnego lub smietany,
  • 1-2 zabki czosnku,
  • oliwa,
  • sól, pieprz, vegeta, papryka w proszku,
  • keczup.

Sposób przygotowania:

Frittata serowa ze szpinakiem
Ser zólty starkowac, czosnek obrac i przecisnac przez praske. Szpinak umyc i osuszyc. Poodcinac ogonki (niekoniecznie, niektorzy nigdy nie odccinaja ogonkow), a liscie pokroic na mniejsze kawalki. Na patelni rozgrzac tluszcz, wrzucic szpinak, czosnek, lekko posolic, dodac odrobine vegety i smazyc do momentu powstania ''papki'', nadmiar wody odlac z patelni. Jaja rozbeltac lub zmiksowac, dodac do nich jogurt, wymieszac, nastepnie dodac strarkowany zolty ser, przyprawy i dobrze wymieszac. Zaroodporne naczynie lekko natluscic, wylozyc szpinak. Na szpinak wylac mase jajeczno-serowa. Wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 25-30-35 minut w 190 stopniach. Podajemy na goraco, z kechupem.

Tagi:

sery szpinak ser