Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Frittata z boczniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Frittata z boczniakami, fasolką, groszkiem i cebulą na gęsim smalcu.

Frittata z boczniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frittata z boczniakami

 

  • 1 czubata łyżeczka gęsiego smalcu
  • 25 dkg boczniaków
  • 1/2 puszki czerwonej fasolki
  • 10 dkg mrożonego zielonego groszku
  • 4 duże jajka
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 czerwona cebula
  • 3 duże plastry żółtego sera

Sposób przygotowania:

Frittata z boczniakami
Na patelni rozgrzać gęsi smalec. Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na rozgrzany smalec. Smażyć kilka minut, aż prawie cały płyn odparuje. Fasolkę odsączyć i dodać razem z mrożonym groszkiem do grzybów. Wymieszać, smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Jajka wbić do miseczki, rozbełtać, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jajka wlać do grzybów i rozlać na brzegi. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, rozdzielić na poszczególne krążki. Na jajka z grzybami położyć plasterki sera i krążki cebuli. Zapiekać w 200 stopniach przez ok. 20 minut. Podawać np. z ketchupem.
Frittata z boczniakami
Pokrojone na mniejsze kawałki grzyby smażone na smalcu.
Frittata z boczniakami
Odsączona fasolka dodana razem z mrożonym groszkiem do grzybów.
Frittata z boczniakami
Grzyby z fasolką i groszkiem zalane rozbełtanymi jajkami.
Frittata z boczniakami
Plasterki sera i krążki cebuli ułożone na jajkach z grzybami.