Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Frittata z cukinią i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Proste i szybkie danie obiadowe, a przede wszystkim niskokaloryczne ;)

Frittata z cukinią i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frittata z cukinią i boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Frittata z cukinią i boczkiem
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaka obieramy i kroimy w zapałki. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w drobną kostkę, można go podsmażyć. Na patelni szklimy cebulkę, a następnie dodajemy cukinię i ziemniaki i dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości. Po usmażeniu warzywa przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jajka ubijamy dodając soli i pieprzu. Dodajemy podsmażone warzywa, boczek i natkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy na nią omlet i smażymy na złoty kolor z obu stron. Jeśli chcemy przewrócić omlet na drugą stronę to najlepiej posłużyć się talerzem. Zsuwamy na talerz omlet upieczony po jednej stronie, dostawiamy patelnię i delikatnie odwracamy talerz tak, aby omlet wylądował na patelni.
Frittata z cukinią i boczkiem
Warzywa kroimy w ksotkę i podsmażamy na oleju.
Frittata z cukinią i boczkiem
Jajka ubijamy chwilę razem z solą i pieprzem.
Frittata z cukinią i boczkiem
Do jajek dodajemy warzywa, wszystko dokładnie mieszamy.
Frittata z cukinią i boczkiem
Omlet smażymy z obu stron na złoty kolor.