Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Frittata z ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna zapiekanka z ziemniaków,kukurydzy,groszku i jajek

Frittata z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frittata z ziemniakami

 

  • ok. 60-70 dkg ziemniaków
  • 2 laki kiełbaski śląskiej
  • 1 duży pomidor
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 garść groszku mrożonego
  • 2 średnie cebulki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tymianek do smaku
  • 10 jajek
  • 10 dkg serka topionego z szynką
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Frittata z ziemniakami
Ziemniaki obrać i ugotować al'dente w osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić.Przestygłe pokroić w kostkę.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Kiełbaskę obrać z osłonek i pokroić w kosteczkę. Na patelnię z oliwą wrzucić kiełbaskę,cebulę,ziemniaki .Smażyć do częściowego zrumienienia się składników .Dodać osączoną kukurydzę i groszek.Doprawić do smaku solą,tymiankiem, i świeżo zmielonym pieprzem .Pomidora umyć i pokroić .Serek pokroić w cienkie plasterki.Na wierzchu rozłożyć cząstki pomidora i plasterki serka.Jajka wbić do miski dodać śmietankę i około 3/4 płaskiej łyżeczki soli.Ubić widelcem i zalać zapiekankę masą jajeczną.Patelnię z zapiekanką chwilkę trzymamy na malutkim ogniu i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika pod grill(najlepiej z termoobiegiem)na około 15 minut.Zapiekanka musi ładnie się zarumienić ,a jajka dobrze ściąć.
Frittata z ziemniakami
Podsmażamy na rumiano ziemniaki,kiełbaskę i cebulę
Frittata z ziemniakami
Podsmażone ziemniaki przykryte pokrojonym pomidorem i serkiem zalewamy masą jajeczną i chwilę trzymamy na małym ogniu
Frittata z ziemniakami
Przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika pod grill na około 15 minut
Frittata z ziemniakami
Tak wygląda moja frittata z ziemniakami w przekroju