Sposób przygotowania:
Frittata z ziemniakami
Ziemniaki obrać i ugotować al'dente w osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić.Przestygłe pokroić w kostkę.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Kiełbaskę obrać z osłonek i pokroić w kosteczkę. Na patelnię z oliwą wrzucić kiełbaskę,cebulę,ziemniaki .Smażyć do częściowego zrumienienia się składników .Dodać osączoną kukurydzę i groszek.Doprawić do smaku solą,tymiankiem, i świeżo zmielonym pieprzem .Pomidora umyć i pokroić .Serek pokroić w cienkie plasterki.Na wierzchu rozłożyć cząstki pomidora i plasterki serka.Jajka wbić do miski dodać śmietankę i około 3/4 płaskiej łyżeczki soli.Ubić widelcem i zalać zapiekankę masą jajeczną.Patelnię z zapiekanką chwilkę trzymamy na malutkim ogniu i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika pod grill(najlepiej z termoobiegiem)na około 15 minut.Zapiekanka musi ładnie się zarumienić ,a jajka dobrze ściąć.
Netka