Frykadelki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uczta dla oczu i podniebienia

Frykadelki w sosie pomidorowym

Składniki:

Frykadelki w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Frykadelki w sosie pomidorowym
Przygotowanie: Obrać cebule,drobno posiekać.Rozkruszyć pieczywo tostowe. Zagnieść mieloną wołowinę z połową posiekanej cebuli,pieczywem,jajkiem oraz ziołami prowansalskimi.Doprawić masę do smaku( pikantnie) solą oraz białym pieprzem z młynka. Pokroić owczy ser w równą kostkę.Uformować z masy 8 frykadelek,wewnątrz każdej z nich umieścić po kawałku sera.Umyć pomidory,podzielić na ćwiartki,usunąć środki z pestkami,pokroić w kostkę.Rozgrzać na patelni olej,smażyć w nim frykadelki 10 minut na średnim ogniu,często odwracając. Zdjąć z patelni.Na tym samym tłuszczu zeszklić resztę posiekanej cebuli,dodać pomidory. Całość krótko smażyć razem,dodać keczup,wymieszać.Doprawić sos do smaku z solą,pieprzem i suszoną bazylią.Umieścić usmażone frykadelki w sosie,podgrzać przez 5 minut na małym ogniu..Dodać resztę owczego sera.Całość przełożyć do miski.Przyrządzone mielone mięso w pikantnym sosie wspaniale smakuje z makaronem typu wstążki.