Sposób przygotowania:
Frykadelki z grzybami i jajkami
Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na talarki wraz z obrana i umytą cebulą. Mięso można kupić zmielone lub przepuścić przez maszynkę elektryczną do mięsa, potem zmielić ugotowane i obrane jajka, cebule i grzyby. Do gotowego farszu wbić jajko, doprawić przyprawami i suszonymi i roztartymi ziołami. Formować średnie frykadelki (powinno wyjść z 12 sztuk), obtaczać w bułce tartej. Wlać olej na patelnię i na rozgrzany kłaść po kilka sztuk frykadelków. Smażyć 5-8 min. na średnim ogniu obracając dwiema łyżkami w różne strony. Potem wyjąć, odsączyć na łopatce cedzakowej i przełożyć na półmisek. Smażyć kolejne i podawać z kulkami ziemniaczanymi, frytkami lub ziemniakami z wody lub ryżem.