marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Frykadelki z grzybami i jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Oto jedno z wielu szybkich dań obiadowych do których można podać ryż lub ziemniaki w niemal każdej postaci prócz placków ziemniaczanych.

Frykadelki z grzybami i jajkami

Składniki:

Frykadelki z grzybami i jajkami

 

  • 300 g.mięsa drobiowego mielonego,
  • 50 dag.różnych świeżych grzybów leśnych,np.podgrzybków,
  • borowików,
  • 4 ugotowane jajka na twardo,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz biały mielony,
  • łyżeczka curry,
  • po szczypcie różnych suszonych ziół,np.szałwii,natki pietruszki,kminu rzymskiego.

Sposób przygotowania:

Frykadelki z grzybami i jajkami
Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na talarki wraz z obrana i umytą cebulą. Mięso można kupić zmielone lub przepuścić przez maszynkę elektryczną do mięsa, potem zmielić ugotowane i obrane jajka, cebule i grzyby. Do gotowego farszu wbić jajko, doprawić przyprawami i suszonymi i roztartymi ziołami. Formować średnie frykadelki (powinno wyjść z 12 sztuk), obtaczać w bułce tartej. Wlać olej na patelnię i na rozgrzany kłaść po kilka sztuk frykadelków. Smażyć 5-8 min. na średnim ogniu obracając dwiema łyżkami w różne strony. Potem wyjąć, odsączyć na łopatce cedzakowej i przełożyć na półmisek. Smażyć kolejne i podawać z kulkami ziemniaczanymi, frytkami lub ziemniakami z wody lub ryżem.