Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Frykadelki w sosie koperkowym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

szybkie frykadelki z pachnącym, koperkowym sosem, pyszne np. z kopytkami

Frykadelki w sosie koperkowym

Składniki:

Frykadelki w sosie koperkowym

 

  • FRYKADELKI:
  • 25 dkg mięsa mielonego np. z łopatki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • 1 nieduża cebulka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki siekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony
  • do smażenia: 3-4 łyżki oleju
  • SOS:
  • 2-3 szkl. wody lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 5 łyżek śmietany 18 %
  • 2 czubate łyżki siekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony, kilka kropli soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Frykadelki w sosie koperkowym
Cebulkę obieramy, siekamy, podsmażamy na 1 łyżce oleju. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy cebulkę, kaszę, 2 łyżki koperku i wyrabiamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy podłużne, nieduże frykadelki, obtaczamy w mące i obsmażamy do zrumienienia na rozgrzanej patelni z olejem. W rondlu roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy aby nie było grudek i dalej energicznie mieszając wlewamy wywar lub wodę, zagotowujemy. Do płynu przekładamy usmażone frykadelki i dusimy 5 min.. Śmietanę roztrzepujemy z odrobiną soli, hartujemy kilkoma łyżkami płynu i przelewamy do rondla. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na koniec wsypujemy koperek i już nie gotujemy. Możemy podawać z kopytkami, ziemniakami albo kaszą.