Sposób przygotowania:
Frytki zapiekane z kulkami mięsnymi.
Ziemniaki obrać,opłukać i skroić na frytki,a mięso wieprzowe lub indycze zmielić dwukrotnie,ser żółty zetrzeć na drobnej tarce,dać
do zmielonego mięsa,wbić jajo,by łączyło podczas formowania,potem garstka suszonych ziół lub przypraw ostrych mie-
-szanych i można formować z farszu kulki.Rozgrzać piekarnik,wlać olej na blachę i dopiero jak zaskwierczy,kłaść frytki na jednej stronie,a kulki mięsno-serowe na drugiej i wsunąć blachę do piekarnika.Zapiekać z 15-20 min. i po 10 min.obrócić łopatką kulki
czy też frytki na drugą stronę w razie potrzeby.Po upieczeniu wyjąć,
przełożyć tą samą łopatką cedzakową na talerze.Frytki posolić wedle uznania.Można podawać z sosami czosnkowym lub Tysiąca Wysp lub ketchupem.
do zmielonego mięsa,wbić jajo,by łączyło podczas formowania,potem garstka suszonych ziół lub przypraw ostrych mie-
-szanych i można formować z farszu kulki.Rozgrzać piekarnik,wlać olej na blachę i dopiero jak zaskwierczy,kłaść frytki na jednej stronie,a kulki mięsno-serowe na drugiej i wsunąć blachę do piekarnika.Zapiekać z 15-20 min. i po 10 min.obrócić łopatką kulki
czy też frytki na drugą stronę w razie potrzeby.Po upieczeniu wyjąć,
przełożyć tą samą łopatką cedzakową na talerze.Frytki posolić wedle uznania.Można podawać z sosami czosnkowym lub Tysiąca Wysp lub ketchupem.