Sposób przygotowania:
Galantyna
Zostawić na dzień, aby się przegryzło. Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć połączyć z mielonym i bardzo mocno przyprawić.Bo długo się gotuje i żeby nie było jałowe trzeba odrobinę przesolić Zostawić na dzień, aby się przegryzło. Ugotować wywar na kościach, które zostały od kurczaka z warzywami lekko przesolony. Rozwinąć gazę podwójnie złożoną położyć na to kurczaka. Wyłożyć farsz zawinąć, jeśli mięso jest popękane zszyć dratwą i zawinąć mocno gazą, a następnie związać mocno dratwą lekko uginając by zmieściło się nam do garnka. Gotować w wywarze lekko słonym ok. 2-2,5 godziny. Potem przełożyć na blaszkę, na to deskę i coś ciężkiego. Zostawić tak na jeden dzień - potem rozwinąć powyciągać kawałki dratwy jeśli galantyna była szyta i kroić w plasterki.
msewka
kasandra6