Sposób przygotowania:
Galantyna z kaczki
Od kaczki odciąć skrzydełka pozostawiając przedramię i kuper. Przeciąć skórę na grzbiecie i delikatnie oddzielić skórę z mięsem od kości. Wyjąć kości przedramienia i z nóg. Powstały płat rozłożyć na desce i od skóry oddzielić mięso. Skórę i mięso delikatnie rozbite posolić popieprzyć przyprawić złocistym kurczakiem i majerankiem. Łopatkę serca i żołądki udusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody soli pieprzu i łyżeczki VEGETY. Bułkę namoczyć w mleku. Wątróbkę cebulę, odciśniętą bułkę i uduszone mięso zmielić dwukrotnie. Dodać jajko, przyprawy posiekaną natkę pietruszki pokrojone śliwki i żurawiny po czym wyrobić na jednolitą masę. Na skórze rozłożyć mięso i wyłożyć na nie przygotowaną masę farszową. Zwinąć w roladę spiąć wykałaczkami skórę i przesznurować podobnie spiąć wykałaczkami dziury po nogach i skrzydłach. Następnie delikatnie związać kaczkę sznurkiem jak baleron. włożyć do naczynia rzymskiego (lub brytfanki z przykryciem) posmarowanego delikatnie oliwą kaczkę też posmarować oliwą obsypać majerankiem. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni i włożyć kaczkę. Piec około 2 godzin od czasu do czasu pędzelkiem smarować wytopionym tłuszczem po tym czasie odkryć i podnieść temperaturę do 180 stopni i włączyć gril. Kaczkę delikatnie posypać słodką papryka i jak ktoś lubi kurkumą (ja lubię). Pędzelkiem co jakieś 3 -4 minuty smarować wytopionym tłuszczem po 15 min (jak się zarumieni) obrócić kaczkę i posypać słodką papryką i piec następne 15 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Kaczkę można podawać na zimno np. z pieczywem lub na gorąco jako danie obiadowe z ziemniaczkami lub kluseczkami z surówka z kapusty. Z pozostałych elementów kaczki (szyja, skrzydełka, kuper, kości oraz oddzielony tłuszcz kaczy) można ugotować pyszny i zdrowy rosołek.