Sposób przygotowania:
Galantyna z kaczki
Umytą i osuszoną kaczkę ułożyć na desce grzbietem do góry, odcisnąć skrzydełka i nogi, przeciąć skórę wzdłuż kości grzbietowej i ostrym nożem oddzielić mięso od kości. Zemleć wieprzowinę, wątróbkę, mięso z nóg i skrzydełek oraz cebulę, dodać zmiażdżony czosnek, surowe jajka, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz sól, pieprz i majeranek do smaku. Kaczkę smarować warstwą nadzienia i układać plasterki kiełbasy, ogórki, kawałki jaj na twardo. Na wierzchu rozsmarować resztę nadzienia, zwinąć w rulon, brzegi zszyć. Zawinąć galantynę w zmoczoną w zimnej wodzie ściereczkę. Zawiązać brzegi ściereczki i włożyć do gotującego się wywaru z włoszczyzny, ziela angielskiego, liści laurowych i majeranku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny. Po wystudzeniu włożyć pomiędzy 2 deseczki, obciążyć garnkiem z wodą i pozostawić w chłodnym miejscu na noc. Rano wyjąć ze ściereczki, wyciągnąć nici i pokroić.