Sposób przygotowania:
Galantyna z kurczaka Dominiki
Bułkę namoczyć. Kurczaka umyć i osuszyć. Odciąć kuper, skrzydła oraz szyję. Bardzo ostrym nożem oddzielić kości od mięsa, uważając, by nie uszkodzić skóry. Płat mięsa przy skórze wyrównać, ścinając grubsze miejsca i dokładając nieco mięsa tam, gdzie go brakuje (np. w okolicy grzbietu). Z powstałego płatu mięsa uformować prostokąt, następnie lekko rozbić go tłuczkiem. Wątróbkę zemleć razem z wieprzowiną i odciśniętą bułką, dodać jajko, sól, gałkę muszkatołową, pieprz oraz natkę pietruszki. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Na środku rozsmarować nadzienie, cały płat kurczaka ciasno zrolować. Galantynę owinąć szczelnie folią lub płócienną ściereczką i co kilka centymetrów obwiązać nicią. Rosół zagotować w garnku, delikatnie włożyć roladę, gotować na małym ogniu 1 godzinę i 20 minut. Ostudzić w wywarze, schłodzić w lodówce i przed podaniem pokroić w plastry.