Sposób przygotowania:
Rolada ze szczupaka
Rozmrażamy szczupaka. Ze szczupaka, który był wcześniej oczyszczony i wypatroszony, ściągamy delikatnie skórę i filetujemy. Mięso przekładamy do elektrycznego rozdrabniacza. odkładamy. Do garnka z wodą wkładamy kręgosłup szczupaka oraz obraną marchewkę i pietruszkę, wsypujemy ziele angielskie i liście laurowe, kostkę warzywną i gotujemy, Gdy marchewka i pietruszka będą miękkie wyciągamy z wywaru i przekładamy je do rozdrabniacza i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, mieszanką suszonych warzyw, posypujemy szczyptą chilli i gałki muszkatałowej, wsypujemy po 2 łyżki kaszki manny i kaszy kukurydzianej, całość dokładnie łączymy. Rozkładamy folię spożywczą, układamy masę rybną, formujemy długi baton, wyrównujemy i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru. Wkładamy do wywaru uformowaną masę ze szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem. Gdy rolada wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki. Następnego dnia usuwamy folię, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, kawałkami sałaty, ćwiartkami pomidorków, a na powierzchni układamy rozdrobnioną galantynę, którą zostawiłam do dekoracji.