Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Galantyna z indyka z buraczkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Galantyna z indyka z buraczkami

Galantyna z indyka z buraczkami

Składniki:

Galantyna z indyka z buraczkami

 

  • pierś z indyka
  • pęczek bazylii
  • pęczek kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka papryki w proszki
  • 4 młode buraczki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka wytrawnego czerwonego wina
  • kilka kropel octu balsamicznego
  • warzywa wywarowe (marchew pietruszka seler por lubczyk natka tymianek ząbek czosnku )
  • kwiaty kopru i młoda botwinka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Galantyna z indyka z buraczkami
Pierś delikatnie rozbić oprószyć solą pieprzem i papryką. Z bazylii oderwać listki (zachować łodyżki) ułożyć na piersi wraz z koprem.Galantynę zawinąć tak aby zioła znalazły się w środku,po cym owinąć w gazę i zesznurować. do szerokiego garnka wlać wodę i włożyć warzywa i zioła (razem z łodygami bazylii) doprowadzić do wrzenia całość gotować przez półtorej godziny. Buraczki sparzyć i obrać przekroić na pół. Cukier roztopić na patelni dodać buraczki karmelizować 3 min dolać wino i ocet do smaku całość zredukowaćGalantynę podawać na zimno.

Tagi:

indyk