Sposób przygotowania:
Galareta mięsna
wlewamy tyle wody do garnka aby przykryla golonke, dodajemy ziele, lisc sól, pieprz oraz marchewke i gotujemy do miękkosci miesa (co jakis czas dolewając ubywającą wode). gdy mieso jest miękie obieramy je, z wody wyjmujemy przyprawy i marchewke, rozpuszczamy w niej żelatyne.
do półmisków lub mniejszych misieczke wkładamy ugotowane na twardo jajko, groszek lub kukurydze, pokrojoną papryke i marchewke, zalewamy tezejącą galareta i odstawiamy do lodówki do stezenia. Następnie misieczki ogrzewamy nad parą i szybkim ruchem obracamy i wyjmujemy. Stroimy natką pietruszki i doprawiamy octem
do półmisków lub mniejszych misieczke wkładamy ugotowane na twardo jajko, groszek lub kukurydze, pokrojoną papryke i marchewke, zalewamy tezejącą galareta i odstawiamy do lodówki do stezenia. Następnie misieczki ogrzewamy nad parą i szybkim ruchem obracamy i wyjmujemy. Stroimy natką pietruszki i doprawiamy octem