Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Galareta z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać ze świeżą bagietką....

Galareta z kurczaka

Składniki:

Galareta z kurczaka

 

  • 1/2 kurczaka,
  • 20 dag włoszczyzny bez kapusty,
  • 3 dag żelatyny,
  • 2-3 białka,
  • 5 dag cytryny,
  • 6-8 dkg groszku konserwowego,
  • 2-3 jaja ugotowane na twardo,
  • 5 dkg papryki konserwowej,
  • natka pietruszki,
  • pieprz, koncentrat pomidorowy (niekoniecznie) i sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

Galareta z kurczaka
Oczyszczonego kurczaka umyć, zalać wrzącą wodą, osoloną wodą, ugotować pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, opłukać, dodać do kurczaka pod koniec gotowania. Po ugotowaniu wyjąć, usunąć skórę i kości, pokrajać mięso w kostkę. Wywar (400 ml) wymieszać z koncentratem pomidorowym i białkami, zakwasić, zagotować ciągle mieszając trzepaczką. Potem dodać namoczoną w małej ilości wody żelatynę, chwilę pogotować, przecedzić przez lnianą ściereczkę, doprawić. Do filiżanek lub foremek nalać po łyżce galarety, pozostawić do zastygnięcia. Następnie ułożyć dekoracyjnie cytrynę i paprykę, nalać tężejącą galaretę w takiej ilości, aby przykryta była dekoracją, pozostawić do zastygnięcia. Foremki dopełnić mięsem, groszkiem, połówkami jaj i natką pietruszki, zalać pozostałą galaretą. Foremki wstawić do chłodziarki na kilka godzin do zastygnięcia. Przed podaniem foremki zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, wyjąć galaretki, ułożyć na półmisku i udekorować zieloną sałatą.