anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Galaretka drobiowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Galaretka jest bardzo delikatna :)

Galaretka drobiowa

Składniki:

Galaretka drobiowa

 

  • 1½ litra wody
  • 8 dużych skrzydełek z kurczaka
  • 2 średnie udka
  • 6 czubatych łyżeczek żelatyny
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ½ pora
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka vegety
  • pieprz
  • 2 jajka
  • sok z cytryny do smaku(jeżeli ktoś lubi)
  • sól
  • 3 ziarnka ziela+4 ziarna pieprzu zielonego

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa
Skrzydełka i udka wymoczyć,zalać wodą.Dodać włoszczyznę,vegetę, zagotować na małym ogniu. Łyżką cedzakową zebrać szumowiny,gotować do miękkości na malutkim ogniu jak rosół.Gdy mięso jest rozpadające,wylewamy wszystko do garnka przez sito. Zbieramy z rosołu tłuste oczka,do wywaru wkładamy obrane od kości, pokrojone mięsko i marchewkę.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,dobrze wymieszać i poczekać aż spęcznieje(wody lejemy tyle,żeby z żelatyną było ½ szklanki)Wyłożyć łyżeczką do wywaru i chwilę pogotować.Jajka ugotować na twardo,pokroić i ułożyć w salaterki na dno.Wywar doprawić,solą pieprzem, przecisnąć ząbek czosnku(jeżeli ktoś lubi) i doprawić odrobiną soku z cytryny do smaku. Smacznego.