Sposób przygotowania:
Galaretka drobiowa
Umyte mięso wkładamy do wody , dodajemy oczyszczone jarzyny,troszkę solimy, dodajemy plaską łyżeczkę vegety i gotujemy na wolniutkim ogniu zbierając międzyczasie szumowiny.Gdy mięso odejdzie od kości przelewamy wszystko do innego naczynia. Mięsko kroimy w kosteczkę, marchewkę w cienkie półkrążki, jajka ugotowane na twardo też kroimy w ósemki. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody aby napęczniałaa następnie dajemy do wywaru i mieszamy na ogniu aż się rozpuści do prawie zagotowania się i natychmiast zdejmujemy z ognia , nie gotujemy. Wywar doprawiamy do smaku solą ,pieprzem,czosnkiem lub cytryną. Do zimnych i mokrych salaterek wkładamy zielony listek pietruszki,kawalek jajka ,po troszkę groszku i zalewamy wywarem.Wstawiamy do zimnego pomieszczenia aby galaretki stężały
Sarenka
halina
misia53
Nie oglądałaś fotki ,tam widać wyrażnie marchewkę.
W przepisie też jest ujęta tylko nieprecyzyjnie napisane.Sorry!
msewka
Tomo