beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Galaretka na kurczaku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Galaretka na kurczaku

Składniki:

Galaretka na kurczaku

 

Sposób przygotowania:

Galaretka na kurczaku
Kurczaka umyć i  zalać gorącą wodą. Dodać oczyszczoną włoszczyznę i  gotować ok. 45 min. na małym ogniu. Następnie włoszczyznę wyjąć z  rosołu, a  ugotowanego kurczaka pokroić w  kostkę, rosół przecedzić i  doprawić solą i  zielem angielskim. Namoczoną w  zimnej wodzie żelatynę dodać do rosołu i  zagotować, natomiast kilka niedużych salaterek udekorować ugotowaną natką i  marchewką, po czym wlać trochę rosołu dla przykrycia dekoracji i  zastudzić. Na galarecie ułożyć kawałki kurczaka i  zalać pozostałą częścią rosołu z  żelatyną, następnie zastudzić.