s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Galaretka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna galaretka. palce lizać:)

Galaretka z kurczaka

Składniki:

Galaretka z kurczaka

 

  • ugotowana pierś lub udko kurczaka
  • szklanka ugotowanej włoszczyzny pokrojonej w słupki
  • 1 jajko na twardo
  • kilka gałązek pokrojonej zielonej pietruszki
  • 2 kostki rosołowe
  • 6 łyżeczek żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z kurczaka
1.Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić na 30 minut;
2.Gotujemy 1 litr wody, dodajemy kostki rosołowe i pokrojoną włoszczyznę, dotujemy przez chwilę, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy;
3.W salaterkach układamy: plaster jajka, pokrojone drobno mięso, natkę pietruszki i zalewamy wywarem;
4.Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki do czasu stężenia.