dora620

dora620

Kucharz
[Przepisów: 8]

Galaretka z pstrąga

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Galaretka, którą polubią wszyscy, nawet osoby nie przepadające za rybami.Znakomicie smakuje z sosem chrzanowo-śmietanowym.

Galaretka z pstrąga

Składniki:

Galaretka z pstrąga

 

  • Dwa większe pstrągi
  • Włoszczyzna ( jak na zupę)
  • przyprawy:
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny - kilka całych ziarenek
  • pieprz czarny mielony
  • trochę wegety, można dodać rosołek drobiowy lub warzywny
  • sól
  • groszek konserwowy
  • zielona pietruszka do ozdoby
  • żelatyna
  • Sos chrzanowo-śmietanowy:
  • łyżka chrzanu tartego
  • śmietana kwaśna ( ok.200 g)
  • łyżka majonezu
  • trochę cukru - propomuję łyżeczkę
  • trochę soli
  • wszystkie składniki dokładnie wymieszać

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z pstrąga
Pstrągi wypatroszyć i DOKŁADNIE oskrobać z łusek.Pstrągi gotuję z głowami ale trzeba dokładnie usunąć skrzela i oczy ( powodują mętnienie). Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki, aby uzyskać z nich jak najwięcej wywaru( ryba szybko się gotuje)Por związać nitką. W garnku z szerokim dnem zagotować z warzywami około dwóch litrów wody. Gdy zacznie wrzeć włożyć ryby( woda powinna je przykrywać) , a po ok.10 min. liście laurowe, całe ziarnka pieprzu, ziele angielskie , dodać sól , wegetę ( wg uznania), można również dodać kostkę rosołową ( oprócz wołowej). Gotować na małym ogniu jeszcze ok.20 minut. Trzeba uważać aby pstrągi za bardzo się nie rozgotowały, bo podczas wyciągania z wywaru rozpadną sie.Ugotowane ryby ostrożnie wyłożyć do płaskiego naczynia, wywar przecedzić przez sito,doprawić jeszcze do smaku wg uznania, dodać żelatynę proporcjonalnie do ilości wody( nie za dużo ) i wg.przepisu na opakowaniu.
Przygotować pojemniki na galaretki ( ja używam gotowych plastikowych z przykrywkami) na dno wsypać trochę groszku konserwowego. Kawałki ryby, mogą być ze skórą ( pozbawione ości) układać w pojemnikach i na koniec zalać przygotowanym wywarem, dodać po listku zielonej pietruszki dla ozdoby.Trzeba odczekać aż galaretki ostygną i dopiero można je zamknąć ,odstawić do lodówki aby stężały.

Wyśmienite z sosem chrzanowo - śmietanowym!