Sposób przygotowania:
Galaretka z pstrąga
Pstrągi wypatroszyć i DOKŁADNIE oskrobać z łusek.Pstrągi gotuję z głowami ale trzeba dokładnie usunąć skrzela i oczy ( powodują mętnienie). Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki, aby uzyskać z nich jak najwięcej wywaru( ryba szybko się gotuje)Por związać nitką. W garnku z szerokim dnem zagotować z warzywami około dwóch litrów wody. Gdy zacznie wrzeć włożyć ryby( woda powinna je przykrywać) , a po ok.10 min. liście laurowe, całe ziarnka pieprzu, ziele angielskie , dodać sól , wegetę ( wg uznania), można również dodać kostkę rosołową ( oprócz wołowej). Gotować na małym ogniu jeszcze ok.20 minut. Trzeba uważać aby pstrągi za bardzo się nie rozgotowały, bo podczas wyciągania z wywaru rozpadną sie.Ugotowane ryby ostrożnie wyłożyć do płaskiego naczynia, wywar przecedzić przez sito,doprawić jeszcze do smaku wg uznania, dodać żelatynę proporcjonalnie do ilości wody( nie za dużo ) i wg.przepisu na opakowaniu.
Przygotować pojemniki na galaretki ( ja używam gotowych plastikowych z przykrywkami) na dno wsypać trochę groszku konserwowego. Kawałki ryby, mogą być ze skórą ( pozbawione ości) układać w pojemnikach i na koniec zalać przygotowanym wywarem, dodać po listku zielonej pietruszki dla ozdoby.Trzeba odczekać aż galaretki ostygną i dopiero można je zamknąć ,odstawić do lodówki aby stężały.
Wyśmienite z sosem chrzanowo - śmietanowym!
Przygotować pojemniki na galaretki ( ja używam gotowych plastikowych z przykrywkami) na dno wsypać trochę groszku konserwowego. Kawałki ryby, mogą być ze skórą ( pozbawione ości) układać w pojemnikach i na koniec zalać przygotowanym wywarem, dodać po listku zielonej pietruszki dla ozdoby.Trzeba odczekać aż galaretki ostygną i dopiero można je zamknąć ,odstawić do lodówki aby stężały.
Wyśmienite z sosem chrzanowo - śmietanowym!
norbi53