2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Galaretka z udek kurczaka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Lekka i łagodna galaretka drobiowa...

Galaretka z udek kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka z udek kurczaka

 

  • 1 litr bulionu rosołowo-warzywnego
  • 4 udka z kurczaka gotowane
  • 1 marchewka gotowana
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 dag żelatyny
  • sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Galaretka z udek kurczaka
Wywar z rosołu zagotowujemy z marchewką ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego oraz listkiem laurowym,gotujemy około 5 min na wolnym ogniu ,odstawiamy przecedzamy i wsypujemy żelatynę mieszamy cały czas łyżką aż się rozpuści.Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzemUgotowane mięso z udek obieramy kroimy nożem na kawałki razem z marchewką . Do szklanych literatek układamy po 2 łyżeczki osaczonego z zalewy zielonego groszku oraz pokrojone mięso zalać wywarem z rosołu do połowy literatek i zostawić do ostygnięcia w lodówce około 6 godzin.Po upływie tego czasu galaretkę możemy spożywać.
Galaretka z udek kurczaka
bulion zagotowujemy z marchewką i zielem odcedzamy i doprawiamy
Galaretka z udek kurczaka
do literatek wsypujemy osaczony zielony groszek
Galaretka z udek kurczaka
a nastepnie dodajemy mieso z udek kurczaka
Galaretka z udek kurczaka
zalewamy wywarem z żelatyną i wstawiamy do lodówki