Sposób przygotowania:
Galaretki drobiowe z marchewką
Marchewki, korzenie pietruszki i selera z włoszczyzny obieramy. Warzywa myjemy.
Cebulę przekrawamy na pół i podgrzewamy na palniku.
Mięso oczyszczamy, opłukujemy i osuszamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, zagotowujemy. Zbieramy szumowiny. Do garnka wrzucamy warzywa, pieprz ziarnisty, listki laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 1,5 godziny.
Z wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, bulion przecedzamy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem. Do bulionu dodajemy żelatynę, mieszamy.
Mięso z udek oddzielamy od kości, dzielimy na nieduże kawałki, pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plasterki.
Natkę pietruszki siekamy.
Do kubeczków wkładamy mięso i marchewkę, dodajemy natkę, zalewamy bulionem z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Cebulę przekrawamy na pół i podgrzewamy na palniku.
Mięso oczyszczamy, opłukujemy i osuszamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, zagotowujemy. Zbieramy szumowiny. Do garnka wrzucamy warzywa, pieprz ziarnisty, listki laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 1,5 godziny.
Z wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, bulion przecedzamy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem. Do bulionu dodajemy żelatynę, mieszamy.
Mięso z udek oddzielamy od kości, dzielimy na nieduże kawałki, pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plasterki.
Natkę pietruszki siekamy.
Do kubeczków wkładamy mięso i marchewkę, dodajemy natkę, zalewamy bulionem z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia.