Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1359]

Galaretki drobiowe z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna i pyszna przystawka z kurczaka i marchewki, która sprawdzi się na imprezowym stole, ale też na co dzień.

Galaretki drobiowe z marchewką

Składniki:

Galaretki drobiowe z marchewką

 

  • 2-3 udka z kurczaka
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 2 l wody
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • seler
  • kawałek pora
  • natka pietruszki
  • 7 łyżek żelatyny
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu

Sposób przygotowania:

Galaretki drobiowe z marchewką
Marchewki, korzenie pietruszki i selera z włoszczyzny obieramy. Warzywa myjemy. 

Cebulę przekrawamy na pół i podgrzewamy na palniku.

Mięso oczyszczamy, opłukujemy i osuszamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, zagotowujemy. Zbieramy szumowiny. Do garnka wrzucamy warzywa, pieprz ziarnisty, listki laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 1,5 godziny.

Z wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, bulion przecedzamy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem. Do bulionu dodajemy żelatynę, mieszamy. 

Mięso z udek oddzielamy od kości, dzielimy na nieduże kawałki, pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plasterki.

Natkę pietruszki siekamy.

Do kubeczków wkładamy mięso i marchewkę, dodajemy natkę, zalewamy bulionem z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia.