Sposób przygotowania:
Gałeczki mielone pomidorowe
Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać musztardę i bułkę tartą. Przyprawić solą, pieprzem i zielem angielskim. Całość starannie wymieszać. Z masy uformować gałeczki, które obsmażamy na patelni przez 15 min na średnim ogniu. Pory kroimy w plasterki. Z patelni wyjmujemy usmażone mięso, natomiast na tym samym tłuszczu podduszamy pory, dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy, podlewamy rosołem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min., przyprawiamy
pieprzem, solą i ziołami. Gałeczki wkładamy do sosu i lekko podgrzewamy, podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem.
pieprzem, solą i ziołami. Gałeczki wkładamy do sosu i lekko podgrzewamy, podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem.