beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Gałeczki mielone pomidorowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Gałeczki mielone pomidorowe

Składniki:

Gałeczki mielone pomidorowe

 

  • 20 dag mięsa mielonego,
  • jajko,
  • 2  łyżki tartej bułki,
  • 1  łyżka musztardy,
  • 3  łyżki oleju,
  • 30 dag porów,
  • 30 dag pokrojonych pomidorów z  puszki,
  • 1  łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 50 ml rosołu,
  • sól, pieprz, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Gałeczki mielone pomidorowe
Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać musztardę i  bułkę tartą. Przyprawić solą, pieprzem i  zielem angielskim. Całość starannie wymieszać. Z masy uformować gałeczki, które obsmażamy na patelni przez 15 min na średnim ogniu. Pory kroimy w  plasterki. Z patelni wyjmujemy usmażone mięso, natomiast na tym samym tłuszczu podduszamy pory, dodajemy pomidory i  koncentrat pomidorowy, podlewamy rosołem i  doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min., przyprawiamy
pieprzem, solą i  ziołami. Gałeczki wkładamy do sosu i  lekko podgrzewamy, podajemy z  ziemniaczkami lub pieczywem.