florenc

florenc

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Galette z wiśniami i mieszanką owoców

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Galette wywodzi sie z kuchni francuskiej i oznacza okrągłe, płaskie i niezwykle chrupiące ciasto. Do jego przygotowania użyć można dowolnych mrożonych owoców takich jak wiśnie, truskawki, maliny czy śliwki.

Galette z wiśniami i mieszanką owoców Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Galette z wiśniami i mieszanką owoców

 

  • Ciasto kruche:

 

 

  • Nadzienie:

 

  • 100 g wiśnie bez pestek Hortex
  • 100 g mieszanka owocowa Hortex
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

 

Sposób przygotowania:

Galette z wiśniami i mieszanką owoców
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól, cynamon oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Ucieramy całość aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć miksera). Połączone składniki formujemy w kulę (dodajemy odrobine wody jeśli ciasto jest zbyt kruche).Następnie zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką. Rozwałkowujemy je na okrąg o średnicy ok. 35 cm. Na środku układamy zamrożone wiśnie Hortex oraz mieszankę owocową Hortex, pozostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu. Brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce. Roztopionym masłem smarujemy całość i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut, aż sie upiecze na złoty kolor. Jemy na gorąco.
Galette z wiśniami i mieszanką owoców
Galette z wiśniami i mieszanką owoców
Galette z wiśniami i mieszanką owoców