jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tarta z truskawkami i kremem z czekolady

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna tarta z truskawkami i czekoladą

Tarta z truskawkami i kremem z czekolady

Składniki:

Tarta z truskawkami i kremem z czekolady

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami i kremem z czekolady
CIASTO:
15 dag masła posiekać, szybko zagnieść z mąką, cukrem pudrem, solą i żółtkiem na gładkie ciasto, można dodać 2 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie, wyjąć ciasto i rozwałkować na placek o średnicy 28 cm. dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i całość wyłożyć ciastem- zostawić brzeg o wysokości około 2cm. Ciasto wstawić na około 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stop. C. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Umyć i osuszyć 20 dag truskawek, pokroić je w plastry i ułożyć na cieście. Każdą czekoladę osobno posiekać i każdą rozpuścić w osobnych naczyniach w kąpieli wodnej. Do białej i do ciemnej czekolady dodać po 100 ml śmietany i po 2 dag masła- całość wymieszać. Lekko wystudzić otrzymany krem i na przemian polać ułożone na cieście truskawki. Aby powstał marmurek delikatnie przemieszać oba kolory przy pomocy drewnianej szpadki. Przygotowaną tartę wstawić na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować wierzch ciasta pozostałymi truskawkami.