ciotka

ciotka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Garam masala wg ciotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masala to w jezykach Indii po prostu mieszanka przypraw. Garam masala to ostra mieszanka przyprawowa. Uzywana przy przygotowywaniu curry.

Garam masala wg ciotka

Składniki:

Garam masala wg ciotka

 

  • ziarna czarnego i bialego pieprzu
  • gozdziki
  • liscie laurowe (w Indiach zwykle sa to liscie trudno dostepnego w Europie cynamonowca)
  • galka muszkatolowa i tzw. kwiat muszkatolowy
  • nasiona kminu rzymskiego
  • ziarnka kardamonu (najlepiej cale, w oslonkach)
  • anyz gwiazdkowy (najlepiej w calych gwiazdkach)
  • ziarna kolendry

 

 

Sposób przygotowania:

Garam masala wg ciotka
Skladniki ostrej masali roznia sie regionalnie, w sklad mieszanki moze wchodzic dodatkowo np. imbir i chili (kaszmirski tzw roghan josh), niemniej przyrzadzanie i sposob uzycia przyprawy sa zawsze takie same: rozgrzewamy na patelni tluszcz (olej lub maslo sklarowane) i wrzucamy don po kilka ziaren/owockow z podanej wyzej listy - ilosc kazdej przyprawy jest sprawa gustu. Ostroznie podsmazamy tak, by ziarenka popekaly (pekaja wszystkie poza pieprzem i galka, te ostatnia mozna przed samym uzyciem dosc grubo zetrzec), a tluszcz i cala kuchnia zaczely nam pieknie pachniec. Dopiero do tak przygotowanego oleju dodajemy inne produkty, w przypadku curry - mieso, rybe, warzywa, owoce morza, drob... Co ciekawsze dokladnie tak samo przygotowuje sie przyprawy z torebki (jestem ich zacieklym wrogiem, bo uzycie calych ziaren nie jest bardziej pracochlonne) - nie 'soli' sie nimi duszacej sie potrawy po dodaniu don wody, ale pare lyzeczek proszku przyprawowego rozprowadza sie w rozgrzanym tluszczu, by wydobyc kolor i zapach mielonej mieszanki, po czym w takim aromatycznym oleju lekko obsmaza sie skladniki potrawy.