Sposób przygotowania:
Garnek ryżu
Ryz włożyć do garnka zalać do pełna wodą i moczyć przez około 8 godzin (najlepiej na noc).
Następnego dnia gotować ryż pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 25 minut. Potem odcedzić.
W tym czasie oczyścić por, dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Marchew i kalarepę oczyścić, umyć i obrać i pokroić w drobną kostkę.
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki.
Masło rozpuścić w garnku, następnie dusić w nim warzywa przez kilka minut, potem dodać grzyby i poddusić.
Całość zalać wywarem i gotować pod przykryciem około 15-20 minut.
Dodać ryż, wszystko zagotować i zmieszać z lubczykiem. Potrawę posypać pietruszką.
Następnego dnia gotować ryż pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 25 minut. Potem odcedzić.
W tym czasie oczyścić por, dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Marchew i kalarepę oczyścić, umyć i obrać i pokroić w drobną kostkę.
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki.
Masło rozpuścić w garnku, następnie dusić w nim warzywa przez kilka minut, potem dodać grzyby i poddusić.
Całość zalać wywarem i gotować pod przykryciem około 15-20 minut.
Dodać ryż, wszystko zagotować i zmieszać z lubczykiem. Potrawę posypać pietruszką.