SUPERPRZEPIS

Gazpacho czyli chłodnik z pomidorów

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Gazpacho czyli chłodnik z pomidorów Więcej zdjęć (5)

Pyszny aromatyczny chłodnik z soczystych pomidorów. Doprawiamy wedle smaku, na łagonie lub na ostro.

Składniki:

Gazpacho czyli chłodnik z pomidorów

 

  • 1 kg pomidorów, ja użyłam mięsistych bawole serce
  • 1 mała cebula
  • pół papryki
  • 2 nieduże ogórki gruntowe
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 kromki chleba, tylko miękki miąższ ze środka
  • 5 łyżek oliwy
  • sok z limonki do smaku
  • sól, pieprz
  • chili do smaku, może być świeże lub sproszkowane

Sposób przygotowania:

Gazpacho czyli chłodnik z pomidorów
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ chleba pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do dużej miski. Sparzone pomidory pokroić na kawałki i wrzucić do miski na chleb. Dzięki tem sok z pomidorów będzie wsiąkał w chleb i go nieco rozmoczy.

Na kawałki pokroić również cebulę, obrane ogórki i paprykę. Całość przełożyć do kielicha blendera. Dodać oliwę oraz sok z limonki i przyprawy do smaku, zmiksować.

Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić i ponownie zmiksować. Dobrze chłodzić.

Podawać z drobno pokrojonymi warzywami, które daliśmy do chłodnika, fetą lub z grzankami, skropione oliwą.
Gazpacho czyli chłodnik z pomidorów
Miąższ chleba pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do dużej miski.
Gazpacho czyli chłodnik z pomidorów
Sparzone pomidory pokroić na kawałki i wrzucić do miski na chleb. Dzięki tem sok z pomidorów będzie wsiąkał w chleb i go nieco rozmoczy.
Gazpacho czyli chłodnik z pomidorów
Na kawałki pokroić również cebulę, obrane ogórki i paprykę.
Gazpacho czyli chłodnik z pomidorów
Całość przełożyć do kielicha blendera. Dodać oliwę oraz sok z limonki i przyprawy do smaku, zmiksować. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić i ponownie zmiksować.