Sposób przygotowania:
Gazpacho wg mariel78
Paprykę i pomidorki dokładnie myjemy i parzymy , z papryki wycinamy gniazdka nasienne , zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku , po upieczeniu ściągamy z niej skórkę i kroimy w kostkę. Ze sparzonych pomidorów również zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.Ogórki myjemy obieramy skórki i kroimy również w kostkę tak jak i cebulę .Z wymienionych warzyw odkładamy 1/5 będzie nam potrzebna w końcowym etapie. Kromkę chleba , obcinamy ze skórki i namaczamy w wodzie , po odsączeniu chleb miksujemy z warzywami , dodajemy oliwę , ocet i czosnek. Następnie dodajemy odstawione wcześniej warzywa i sok pomidorowy . Dokładnie mieszamy , doprawiamy do smaku. Zupę odstawiamy na jakieś 3 h do lodówki , a z pozostałego pieczywa robimy tosty. Podajemy na zimno.