lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Gemelli skrętka jako danie główne z mięskiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moja rodzina lubi makarony i to nie takie zwykłe jajeczne czy muszelki . Makaron orkiszowy to dopiero jest makaron który ma swoje zalety .

Gemelli skrętka jako danie główne z mięskiem

Składniki:

Gemelli skrętka jako danie główne z mięskiem

 

  • Gemelli (Skrętka) ugotowałam 300 gram ( dla 3 osobowej rodziny starczy )
  • 1,5 kg wieprzowiny (karkówka)
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 – 4 łyżki świeżego, posiekanego rozmarynu
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatowa 1/2 łyżeczki
  • goździki 4 szt
  • 75 ml miodu płynnego
  • woda do podlewania i duszenia mięsa

Sposób przygotowania:

Gemelli skrętka jako danie główne z mięskiem
Mięso myjemy i kroimy w kostkę Mięso nacieramy oliwą przyprawy mieszamy w miseczce ( sól ,pieprz, cynamon, gałka muszkatowa ) Nacieramy mięso przyprawami wysmarowane oliwą i smażymy na patelni podlewając miodem i wodą w trakcie dodajemy goździki. Kiedy mięso się poddusi podsmażamy dalej dolewając wody , powstaje nam sos bardzo smaczny z odrobiną słodyczy. Gotujemy makaron koło 10 minut Odcedzamy i delikatnie skrapiamy oliwą wtedy nam się nie zlepi. Na środku talerza kładziemy pokrojonego korniszona w plastry na to mięsko i na około makaron. Wychodzi pyszne danie .

Tagi:

mięso