jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Gęś faszerowana kaszą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

gęś faszerowana kaszą i grzybami, danie dla tych co ni dbają o figurę

Gęś faszerowana kaszą i grzybami

Składniki:

Gęś faszerowana kaszą i grzybami

 

  • 1 sprawiona gęś
  • 1 szklanka kaszy perłowej
  • 15 dag słoniny
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 7 dag suszonych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gęś faszerowana kaszą i grzybami
Wypatroszoną gęś starannie umyć, osuszyć ściereczką, natrzeć solą i pieprzem. Grzyby umyć, gotować do miękkości. Ugotować kaszę na sypko. Zrumienić na maśle drobno posiekaną cebulę. Wymieszać z pokrojonymi grzybami, pietruszką i marchewką, jajkiem, posiekaną natką i koperkiem. Dodać do kaszy, osolić. Nadziać gęś farszem, zaszyć. Ułożyć w brytfannie, obłożyć plasterkami słoniny.
Piec 3 godziny w piekarniku w temp. 220-250 stop. C, polewając wodą i wytopionym tłuszczem.
Podawać z ziemniakami i zasmażaną młodą kapustą.