Sposób przygotowania:
Gęś faszerowana kaszą i grzybami
Wypatroszoną gęś starannie umyć, osuszyć ściereczką, natrzeć solą i pieprzem. Grzyby umyć, gotować do miękkości. Ugotować kaszę na sypko. Zrumienić na maśle drobno posiekaną cebulę. Wymieszać z pokrojonymi grzybami, pietruszką i marchewką, jajkiem, posiekaną natką i koperkiem. Dodać do kaszy, osolić. Nadziać gęś farszem, zaszyć. Ułożyć w brytfannie, obłożyć plasterkami słoniny.
Piec 3 godziny w piekarniku w temp. 220-250 stop. C, polewając wodą i wytopionym tłuszczem.
Podawać z ziemniakami i zasmażaną młodą kapustą.
Piec 3 godziny w piekarniku w temp. 220-250 stop. C, polewając wodą i wytopionym tłuszczem.
Podawać z ziemniakami i zasmażaną młodą kapustą.