Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Gęś jabłkami nadziewana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczna gęś w całości z jabłkiem pieczona

Gęś jabłkami nadziewana Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gęś jabłkami nadziewana

 

  • 1 gęś około 4 kg
  • 1,5-2 kg średnich jabłek,
  • rozmaryn,
  • majeranek,
  • tymianek,
  • przyprawa do drobiu,
  • Sól

Sposób przygotowania:

Gęś jabłkami nadziewana
Gęś dokładnie czyścimy, odcinany duże skrzydła i szyję. Na zewnątrz i w środku osypujemy odrobiną przyprawy do drobiu i soli, a następnie dosyć obficie nacieramy tymiankiem, rozmarynem i majerankiem. Do środka gęsi wkładamy umyte i pozbawione gniazd nasiennych 3-4 jabłka (tyle ile się zmieści w całości) i nacięcie spinamy wykałaczkami. Gęś pieczemy około 3 godzin w temperaturze 180 stopni (układamy ją na dużej brytfannie i podlewamy 2-3 szklankami wody. Pod koniec pieczenia pozostałe jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w szesnastki, układamy wokół gęsi i dalej pieczemy. W trakcie pieczenia, średnio co 10 minut, podlewamy gęś tłuszczem, który się z niej wytopi.
Gęś jabłkami nadziewana
Gęś dokładnie czyścimy, odcinany duże skrzydła i szyję. Na zewnątrz i w środku osypujemy odrobiną przyprawy do drobiu i soli, a następnie dosyć obficie nacieramy tymiankiem, rozmarynem i majerankiem.
Gęś jabłkami nadziewana
Do środka gęsi wkładamy umyte i pozbawione gniazd nasiennych 3-4 jabłka