Sposób przygotowania:
Gęś jabłkami nadziewana
Gęś dokładnie czyścimy, odcinany duże skrzydła i szyję. Na zewnątrz i w środku osypujemy odrobiną przyprawy do drobiu i soli, a następnie dosyć obficie nacieramy tymiankiem, rozmarynem i majerankiem. Do środka gęsi wkładamy umyte i pozbawione gniazd nasiennych 3-4 jabłka (tyle ile się zmieści w całości) i nacięcie spinamy wykałaczkami. Gęś pieczemy około 3 godzin w temperaturze 180 stopni (układamy ją na dużej brytfannie i podlewamy 2-3 szklankami wody. Pod koniec pieczenia pozostałe jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w szesnastki, układamy wokół gęsi i dalej pieczemy. W trakcie pieczenia, średnio co 10 minut, podlewamy gęś tłuszczem, który się z niej wytopi.