Sposób przygotowania:
Gęś nadziewana pigwą (Gruzja)
Umytą i oczyszczoną gęś natrzeć porządnie solą i pozostawić na kilka godzin. Pigwę umyć, obrać, pokrajac na cząstki, wymieszać z cukrem, tłuczonymi goździkami i cynamonem (jeśli pigwę zastępują jabłka - zrobić tak samo). Nadziać tym farszem gęś, otwór zaszyć lub spiąć małymi szpadkami od rolady. Włożyc do dużego naczynia żaroodpornego, podlać gotującą się wodą, przykryć i dusić ok 1 godz. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia podlewać sosem i wodą. Następnie gęś odwrócić na drugą stronę, zwiększyc nieco płomień. Gdy będzie miękka podzielić na porcje, ułożyć na półmisku, polac sosem, przybrac farszem, gałązkami zielonej pietruszki i ćwiartkami cytryny.