Sposób przygotowania:
Gęś pieczona
Gęś wymasować czubkami palców aby rozbić tłuszcz.Wymieszać 2 łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu i łyżeczkę majeranku. Większością mieszaniny natrzeć gęś od środka. Resztą natrzeć gęś z zewnątrz.4 jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a te na plasterki posypać 1 łyżeczką majeranku i nafaszerować nimi gęś Gęś ułożyć w podłużnym naczyniu i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po 2 godzinach naciąć gęś między nogami a korpusem i delikatnie w kilku innych miejscach aby spłynął tłuszcz. Nadmiar tłuszczu zlać odkładając 2 łyżki stołowe. Piec jeszcze przez godzinę bez przykrycia aż gęś się zarumieni od czasu do czasu polewając sosem z dna naczynia. W międzyczasie obrać i pokroić na plasterki resztę jabłek. Dodać łyżeczkę majeranku, cukier i dusić w odłożonym tłuszczu w małym garnku aż jabłka zmiękną ale się nie rozgotują. Dodać sok z cytryny, przykryć i odstawić na 10 minut. Podawać razem z gęsią na półmisku.